Saritu’ corzii …


Zielel astea m-am cam speriat de cantar, sau mai bine zis de ceea ce arata si am zis ca ar fi cazul sa fac ceva. Primul exercitiu care mi-a venit in minte sub aspectul eficientei (cat mai multe calorri arse pe unitatea de timp, luand in calcul si putina comoditate) a fost saritul corzii. Cum pentru a sari coarda elementul esential e coarda, maine am de gand sa ma duc sa imi cumpar una. Dilema este ca nu stiu ce trebuie sa cumpar, si uite asa am ajuns pe la magazinul de informatii „Google”. Concluziile ?

1. Lungimea: Din cate am citit lungimea determina cat de folosita va fi coarda, pentru ca o coarada prea scurta este foarte greu de sarit si practic nefolositoare. Daca e prea lunga se mai poate scurta pana la lungimea dorita. Ca si regula aproximativa, lungimea potrivita se determina calcand in mijlocul corzii, si ridicand manerele pe langa corp. Acestea trebuie sa ajunga in jumatatea superioara a bustului, ideal pana in zona axilei. In tabelul de mai jos sunt cateva exemple orientative gasite pe net.

Inaltime[cm] Lungime coarda[cm]
147-160 214-245
161-178 275
180-198 305
198+ 335

2. Materialul: Materialul din care e confectionata coarda determina mai multe caracteristici ale corzii precum si pretul.

  • Bumbac: Cele din bumbac sau fire de nylon impletite sunt mai ieftine, aluneca pe suprafata de exercitiu (nu ricoseaza), sunt mai usoare, dar au dezavantajul ca se murdaresc usor si se uzeaza cand sunt folosite pe suprafete dure si/sau rugoase cum sunt asfaltul si betonul. Sunt mai potrivite pentru activitati de interior.
  • Piele: Materialul din care se faceau corzile de performanta inainte. Se pare ca sunt mai grele si au de obicei manere de lemn. Au fost inlocuite in mare parte de corzile si polimeri sintetici. Sunt scumpe si pe cale de disparitie.
  • Pro-Vynil: Corzile din acest material sunt rapide si ricoseaza de suprafata de exercitiu, fiind mai greu de folosit de catre incepatori. Sunt cele mai rapide corzi si sunt cele mai noi modele
  • „Margele”: Nu am inteles exact cum sta treaba cu aceste corzi, dar se pare ca sunt cele mai indicate pentru incepatori. Se pare ca sunt confectionate din bucati de plastic colorat tras printr-un tub de nylon.

3. Greutatea: Greutatea uneo corzi conteaza in ceea ce priveste efortul pe care il impune partii superioare a corpului si mai ales bratelor. Cu cat greutatea e mai mare, cu atat bratele vor fi mai solicitate. Greutatea se poate gasi fie sub forma unor manere mai grele fie sub forma unui fir mai greu. Din care am citit, pentru incepatori sunt recomandate corzi mai usoare.

Deja am prea mult date 🙂 Sa vedem maine ce o sa gasesc

Intre timp mi-am gasit un model :)) Sa vedem daca o sa ajung asa candva 😛

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etichete:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Saritu’ corzii …”

  1. Andrei Says:

    Atentie cu coarda… sa nu sari calul ! 😉


Lasă un comentariu